Harga Insurans Kereta di Malaysia Mengikut CC (Edisi 2024)

Sebelum renew insurans, anda perlu tahu harga insurans kenderaan anda. Sebaiknya, lakukan perbandingan harga terlebih dahulu sebelum anda memilih pelan perlindungan yang terbaik untuk kereta anda.

Dalam artikel ini kami kongsikan faktor yang yang mempengaruhi harga roadtax dan insurans serta cara untuk semak harga kereta anda.


Harga Insurans Kereta di Malaysia

Harga insurans dipengaruhi oleh pelbagai faktor yang memainkan peranan penting dalam melindungi pemilik kenderaan daripada sebarang musibah seperti kerosakan atau kehilangan kenderaan, kemalangan dan kebakaran mahupun kematian.

Antara faktor-faktor yang memberi impak kepada harga insurans termasuklah jenis kenderaan, tahun dan model, penggunaan kenderaan, dan sejarah pemanduan pemilik. Selain itu, pemilihan perlindungan tambahan juga turut mempengaruhi jumlah bayaran premium yang dikenakan.

Penting untuk setiap pemilik kenderaan memahami betapa pentingnya memiliki insurans yang mencukupi untuk melindungi harta benda dan diri mereka sendiri apabila berlaku situasi tidak diingini. 

Sebelum membuat keputusan, adalah bijak untuk membandingkan pelan insurans yang ditawarkan oleh pelbagai syarikat insurans bagi memastikan pemilik mendapat harga terbaik dan perlindungan yang sepadan dengan keperluan mereka.


Baca Juga: Cara Renew Insurans Kereta Secara Online (Siap 24 Jam)


Harga Roadtax dan Insurans Kereta

Harga insurans adalah berbeza setiap tahun tetapi harga roadtax kekal sama selagi anda pakai kereta yang sama. Kebiasaannya harga roadtax lebih murah berbanding insurans.

Harga roadtax ditentukan oleh beberapa faktor seperti:

 • Kapasiti enjin
 • Lokasi geografi
 • Jenis kenderaan
 • Pemilikan kenderaan


Manakala harga insurans pula ditentukan oleh faktor berikut:

 • Kadar NCD semasa
 • Nilai pasaran kereta
 • Tahun pembuatan kereta
 • Jenis insurans
 • Lokasi tempat tinggal
 • Rekod pemanduan
 • Pekerjaan


Semak Harga Insurans Kereta

Sebelum memilih pelan perlindungan untuk kereta anda, anda perlu membuat semakan dan perbandingan terlebih dahulu bagi mendapatkan harga dan pelan yang terbaik. Berikut adalah cara bagi membuat perbandingan harga:


Layari KIMB


Masukkan Detail

Pilih Jenis Takaful

Pilih Jumlah Perlindungan

Semak Detail Polisi Takaful

Buat Pembayaran


Kesimpulannya, penting untuk setiap pemilik kenderaan mengetahui dan memahami harga insurans di Malaysia yang mengikut kapasiti enjin atau CC kenderaan. 

Sebagai pemilik kenderaan, anda perlu sentiasa mengkaji semula dan membandingkan pelan insurans yang ditawarkan oleh pelbagai syarikat insurans untuk memastikan anda mendapat perlindungan yang optimum pada harga yang berbaloi.

Perbaharui Insurans Kenderaan Anda Lebih Mudah!

Jika anda inginkan dapatkan perkhidmatan dan sebutharga terus dihantar ke WhatsApp Anda dengan segera.

Tinggalkan
komen

Leave a Reply

Artikel
berkaitan